Kunststof en duurzaamheid

Kunststof en duurzaamheid. Dat lijken twee woorden die elkaar bijten. De zogenoemde ‘Plasticsoep’ is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest. Kunststof heeft nou niet per se de beste reputatie als het gaat om duurzaamheid.

Toch kunnen we juist met kunststof een enorme verduurzaming realiseren. En dat vinden wij bij Brisk van groot belang. Duurzaamheid staat bij ons altijd vooraan.

Bij kunststof denken we vaak aan wegwerp plastic. Maar er zit een verschil tussen wegwerp plastic en duurzaam toegepast kunststof. Steeds meer bedrijven in de techniek vervangen metaal of RVS voor kunststof. Wat maakt dat overstappen naar kunststof je footprint als bedrijf kan verlagen? Dat leggen we graag voor je uit!

De materialenmatrix

Kunststof kan goed duurzaam toegepast worden. Hierbij is het belangrijk om slim om te gaan met de materialenmatrix. Deze zogenoemde materialenmatrix is eigenlijk het recept waarmee het materiaal volledig op maat gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan: waar wordt het materiaal voor gebruikt? Hoeveel materiaal is er nodig? Wat is de gebruikerscontext? Met een slimme matrix kan je kunststof verduurzamen.

Het juiste recept zorgt ervoor dat het product bijvoorbeeld makkelijker te recyclen is, er geen giftige stoffen aanwezig zijn of het materiaal slimmer te verwerken wordt. Zo kan je kiezen voor een soort kunststof die eenvoudig te recyclen is of een biobased kunststof die gebaseerd is op biologische materialen. Met de juiste keuzes kun je in deze fase met kunststof veel winnen op het gebied van duurzaamheid. Bij Brisk denken wij hierin graag met je mee.

Minder energieverbruik tijdens de productie

Voor het bepalen van de duurzaamheid is het belangrijk om naar de gehele keten van het product te kijken. Er bestaan namelijk grote verschillen in de productie van de verschillende materialen. Dat heeft grote gevolgen voor de footprint.

Slim toegepast kunststof is met veel minder energie te verwerken dan bijvoorbeeld RVS of aluminium. Het gewicht en de sterkte van kunststof zorgt ervoor dat er minder zware machines nodig zijn tijdens de verwerking van het materiaal. Bovendien is kunststof te verwerken onder lagere temperaturen dan staal.

Ook is kunststof een stuk minder zwaar om te vervoeren. Daardoor is het transport ook voordeliger in vergelijking met RVS of aluminium. Minder gewicht zorgt immers voor minder uitstoot. Lichtgewicht onderdelen zijn namelijk essentieel voor brandstofreductie in de automotive, aerospace en transport industrie.

Langere levensduur

Als laatst heeft kunststof een langere levensduur dan metaal of RVS mits je het slim toepast. Dit is een belangrijke factor voor duurzaamheid. Zo is kunststof niet aan roest onderhevig, kan het beter tegen zuren en is het goed bestand tegen weersinvloeden. Dit maakt dat kunststof minder onderhoud nodig heeft en langer mee kan gaan. Ook hierbij is de matrix (het recept, weet je nog?) belangrijk.

Door het gebruik van verschillende ingrediënten is een grote verscheidenheid mogelijk die voor de meest optimale levensduur van het product zorgt. Zo kan je UV-remmers toevoegen aan de kunststof of zorgen voor een hogere brandveiligheid.

Case uitgelicht: Zonnepaneel

Kunststof heeft dus veel voordelen ten opzichte van metaal of RVS. Benieuwd hoe wij dit in de praktijk toepassen?

Onlangs ontwierpen wij een zonnepaneel van kunststof. Deze wordt bijvoorbeeld geplaatst bij festivals voor het opwekken van groene stroom. Super, want zo hoeven er geen vervuilende diesel aggregaten gebruikt te worden. Veel van dit soort systemen worden voornamelijk uit aluminium gemaakt. Wij hebben deze ontworpen uit kunststof. Hierdoor hebben we het gewicht enorm kunnen besparen. Dit scheelt met transport. Daarnaast hebben we een een vierde materiaal kunnen besparen. Flinke winst in kader van CO2 uitstoot. Verder kunnen we dezelfde garantie geven op levensduur van het product (in dit geval 20 jaar) en is het product prima bestand tegen UV, regen, wind, temperatuur verschillen en corrosie.

Kortom, kunststof heeft veel meer duurzaamheid in zijn mars dan je in eerste instantie zou denken. Echter is een slimme toepassing hierbij wel cruciaal. Brisk is met zijn ervaring en duurzaam oogpunt het juiste adres om deze toepassing zo optimaal mogelijk te bewerkstelligen.

 

Wil jij ook samen met ons werken aan een duurzaam kunststof product? Neem dan contact met ons op!

Bekijk ook

Vacature Junior Industrieel Product Ontwerper

De 6 voordelen van 3D printen