3 stappen voor duurzaam product design en engineering

Jaarlijks sterven er vierduizend koeien aan blikjes. Of eigenlijk aan stukjes blik. Achteloos weggegooide blikjes in het grasland, belanden regelmatig tussen de maaier van de boer. Vervolgens komen deze stukjes tussen het gemaaide gras en dus ook in het eten van de koe. En daar kan de maag van de koe niet goed tegen.

Maar wat nou als blikjes hersluitbaar en daarom herbruikbaar zijn? Wij ontwikkelde voor Sav-Ty een hersluitbaar drankblikje. Hoe komt zo’n idee tot stand? De ontwikkeling van idee naar product lijkt soms ingewikkeld en kostbaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wij werken in drie praktische stappen toe naar een volwaardig product: de drie D’s.

Stap 1: Design - van idee naar ontwerp

De oorsprong van het product begint bij het idee van de klant. In dit geval Jeroen van Goolen, de initiatiefnemer en uitvinder van het herbruikbare blikje. Vanaf het eerste contact denken wij mee met onze brede kennis en technisch inzicht. Er wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar het idee. Wat is het doel van de klant? Wat is de wens van de consument? En wat heeft de technologie ons te bieden?

Vervolgens visualiseren wij het product en al zijn mogelijkheden door middel van schetsen. Schetsen worden omgezet in CAD tekeningen en concept renders voor een zo realistisch mogelijke verbeelding van het product in spé. In dit proces wordt het ontwerp meteen afgestemd op de wensen van de klant. Zo werken we in deze fase al direct met oog voor lage kosten, korte doorlooptijden en duurzaamheid!

Stap 2: Develop - van ontwerp tot concept

Dan is het tijd voor stap 2: Develop. Het ontwerp wordt zo snel mogelijk omgezet naar een fysieke versie. Met een prototype komt het idee namelijk echt tot leven.

We onderwerpen het model aan verschillende soorten testen. We toetsen de werking van het product, maar ook werking van andere optredende krachten. Doordat de producten testen, kunnen we al vroeg in het ontwikkelingsproces uitdagingen ondervangen. Zo kunnen we het prototype steeds verder verbeteren. Op deze manier brengen wij het product tot perfectie!

Stap 3: Deliver - van concept naar product

En dan is het tijd voor het echte product! In de laatste fase maken we het klaar voor productie. Bij Brisk hebben wij ruime ervaring met verschillende productietechnieken. Daarbij hebben we een breed netwerk aan toeleveranciers en producenten. Hiermee kunnen we een gehele serieproductie verzorgen.

De keuze voor de beste productiemethode maken we samen met jou op basis van volume, materiaalkeuze en kosten. Vervolgens zorgen wij voor de juiste oplevering aan de producent. Het detailontwerp ligt vast in 3D CAD modellen. Daarbij kunnen wij jou de technische tekeningen, Bill of Materials (BOM), Color Material Finish (CMF) en assemblage documentatie verstrekken.

Als eerste wordt er proefserie geproduceerd. Als alles klopt, is het product klaar voor massaproductie!

En zo werd ook het idee van een herbruikbaar blikje een feit. Via design, naar develop en vervolgens deliver. De 3 D’s. De koeien zijn ons eeuwig dankbaar ;).

 

Is jouw idee het volgende op onze tekentafel? Wil je ook met jouw product aan de gang? Neem contact op met Geert van Uffelen om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen of vraag een vrijblijvende offerte aan door hier te klikken.

Bekijk ook

Vacature Junior Industrieel Product Ontwerper

De 6 voordelen van 3D printen