FAQ
Veelgestelde vragen door onze klanten
Ons vak is gigantisch boeiend!
Daarom hebben wij veel gestelde vragen vast voor je verzameld. Je mag ook altijd contact opnemen als je meer wilt weten!
Wij printen met SLS tot een maximum van ongeveer 50 cm.
De doorlooptijd voor 3D-printen kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel en de seriegrootte. Wij hanteren een doorlooptijd van 2 weken in de meeste gevallen
- Ruimtevaart en defensie: 3D-printen gebruiken wij om lichtgewicht en complexe onderdelen te produceren voor ruimtevaarttoepassingen zoals straalmotoren, satellieten en drones.
Automotive: 3D-printen gebruiken we voor prototyping, tooling en productie van op maat gemaakte onderdelen, inclusief interieur- en exterieurcomponenten, motoronderdelen en zelfs hele auto's. - Medisch: 3D-printen gebruiken wij om patiëntspecifieke implantaten, protheses en chirurgische hulpmiddelen te produceren, maar ook voor medisch onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen.
- Architectuur: 3D-printen gebruiken wij voor het maken van complexe modellen en prototypes voor architectonische ontwerpen, maar ook voor het produceren van bouwcomponenten zoals gevelpanelen en dakpannen.
- Sieraden: 3D-printen gebruiken wij voor het produceren van ingewikkelde en gedetailleerde sieraden met hoge precisie en nauwkeurigheid.
- Consumptiegoederen: 3D-printen gebruiken wij voor het maken van prototypes en kleinschalige productieruns van consumentenproducten zoals speelgoed, gadgets en huishoudelijke apparaten.
- Onderwijs en onderzoek: 3D-printen gebruiken wij als hulpmiddel voor onderwijs en onderzoek op verschillende gebieden, waaronder techniek, biologie en kunst.
- Food & Agri: voor de voedselindustrie passen wij 3D printen toe bij bijvoorbeeld het printen van voedselmallen.
3D-printen kan worden gebruikt met een breed scala aan materialen, waaronder thermoplasten, metalen, keramiek en zelfs voedsel en levend weefsel. De materiaalkeuze hangt af van de vereisten van het onderdeel, zoals sterkte, flexibiliteit, temperatuurbestendigheid en uiterlijk.
Er zijn verschillende 3D-printtechnieken beschikbaar, waaronder Stereolithography (SLA), Selective Laser Sintering (SLS) en Fused Deposition Modeling (FDM).
Er zijn verschillende manieren om de kosten van spuitgieten te verlagen, waaronder het verminderen van het aantal productonderdelen, het minimaliseren van materiaalgebruik en het selecteren van het meest kosteneffectieve materiaal. Ook het limiteren van antilossingen, aanbrengen van beauty-gaps en verlagen van verribbing kan veel invloed hebben op de spuitgietkosten.
Bij het ontwerpen van een onderdeel voor spuitgieten is het belangrijk rekening te houden met factoren zoals wanddikte, geometrie van het onderdeel, lossingshoeken en materiaalkeuze om ervoor te zorgen dat het onderdeel met succes kan worden geproduceerd.
De maximale grootte van een onderdeel dat met behulp van spuitgieten kan worden geproduceerd, is afhankelijk van de grootte van de spuitgietmachine en de capaciteit van de matrijs. Wij hebben ook ervaring met grote spuitgietproducten (2 meter) en werken hiervoor samen met een spuitgiet producent.
De doorlooptijd voor spuitgieten kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel, de grootte van de productierun en de beschikbaarheid van materialen en gereedschappen. Over het algemeen kunnen doorlooptijden variëren van enkele weken tot enkele maanden.
Spuitgieten kan worden gebruikt met een breed scala aan thermoplastische materialen, waaronder onder andere ABS, PC, PP, PE en nylon. De materiaalkeuze hangt af van de vereisten van het onderdeel, zoals sterkte, flexibiliteit, temperatuurbestendigheid, brandveiligheid, co2-footprint, slagvastheid en uiterlijk.
Als start-up is het vaak interessant om te beginnen met een relatief kleine serie. De afzetmarkt is nog te onduidelijk of het risico is te groot om direct te beginnen met het produceren van bijvoorbeeld 10.000 stuks. Wij zijn in staat om met spuitgieten, 3D printen of afgieten ook kleinere series voor u op te zetten.
Zeker. Wij hebben ervaring met grote spuitgietdelen van zo’n 2 bij 1 meter. Voor de productie van grote onderdelen gelden andere design normen. Zo vergt de krimp, het kromtrekken maar ook de wanddiktes extra aandacht.
Hoge consistentie, hoge nauwkeurigheid, grote productieaantallen, brede materiaalkeuze, veel automatisering mogelijkheden en hoge efficiëntie. Wij bieden ook spuitgieten aan bij kleinere serie met onze vaste productiepartner. Daarnaast hebben wij ervaring met grote spuitgietdelen.
Spuitgieten is een productieproces dat wordt gebruikt om kunststof onderdelen in grote hoeveelheden te produceren met een hoge mate van nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. In dit proces wordt plastic materiaal gesmolten en onder hoge druk in een vormholte gespoten, waar het afkoelt en stolt om een afgewerkt onderdeel te vormen.
Renders stellen ons in staat visualisaties van producten te creëren zonder dat er fysieke prototypes of fotoshoots voor nodig zijn.
Brisk past product renders toe voor advertenties, verpakkingen en e-commerce, en presentaties voor klanten of investeerders.
Product renders kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van fotorealistisch tot gestileerd, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van het project.. Bekijk eens ons submerk om hier veel meer over te leren via www.cubes-design.com
Een product render is een digitale afbeelding of animatie die het uiterlijk van een product simuleert alsof het echt is. Het is gemaakt met behulp van 3D software die belichting, materialen en texturen kunnen simuleren om een zeer realistisch beeld van een product te creëren nog voordat deze geproduceerd is.
CAD-software gebruiken wij om nauwkeurige digitale modellen van productcomponenten, assemblages en onderdelen te maken. Deze modellen kunnen in 3D worden bekeken en gemanipuleerd, waardoor onze ontwerpers kunnen zien hoe verschillende componenten in elkaar passen en eventuele ontwerpproblemen kunnen identificeren voordat het product wordt vervaardigd. Daarnaast spreken CAD modellen vaak een stuk beter tot de verbeelding dan (digitale) schetsen. Verder gebruiken wij de CAD modellen om snel fysieke prototypes te maken met voornamelijk 3D printen.
Het CAD-model is de kern van ons ontwerptraject. Het is een digitale 3D-weergave van het fysieke product. CAD tekenen is een cruciaal hulpmiddel in het productontwerp- en ontwikkelingsproces, omdat wij hiermee productontwerpen kunnen ontwerpen en verfijnen voordat ze worden vervaardigd.
CAD-modellen kunnen ook worden gebruikt om technische tekeningen en productiespecificaties te maken, zodat het product volgens de gewenste specificaties kan worden vervaardigd.
Als ontwerp- en engineeringstudio voor kunststoffen zijn we gespecialiseerd in het werken met thermoplasten zoals ABS, polycarbonaat, polypropyleen en andere. We hebben ook ervaring met technische kunststoffen zoals nylon, PSU en PEEK, evenals elastomeren en siliconenrubber. We kiezen het beste materiaal voor elk project op basis van de specifieke vereisten voor sterkte, duurzaamheid, flexibiliteit en andere factoren.
We werken nauw samen met fabrikanten om de maakbaarheid van onze ontwerpen te waarborgen, inclusief het optimaliseren van ontwerpen voor spuitgieten, 3D printen of andere productieprocessen.
DFM staat voor Design for Manufacturing, een reeks richtlijnen en werkwijzen die worden gebruikt om het ontwerp van een product te optimaliseren voor efficiënte en kosteneffectieve productie.
Bij productontwerp en -ontwikkeling staat CMF voor kleur, materiaal en afwerking. Een CMF-document is essentieel document dat ervoor zorgt dat het esthetische ontwerp van het product aansluit bij de algemene merkidentiteit en voldoet aan de verwachtingen van de klant.
Het CMF-document bevat:
- Kleur: De specifieke kleur(en) die voor het product zullen worden gebruikt. Dit kunnen Pantone-kleurcodes of andere kleurstandaarden zijn.
- Materiaal: de materialen die voor het product worden gebruikt zoals het type kunststof of rubber.
- Afwerking: de afwerking of textuur die op het oppervlak van het product wordt aangebracht. Dit kan glanzende, matte, getextureerde of andere afwerkingen zijn.
- Fabricagespecificaties: Eventuele aanvullende fabricagespecificaties die nodig zijn om het product volgens de gewenste CMF te produceren. Ook bij een tweede of derde serie.
Een Bill of Materials (BOM) is een uitgebreide lijst van alle materialen, componenten, subassemblages en onderdelen die nodig zijn om een product te vervaardigen. Het is een gedetailleerd document dat de hoeveelheid, beschrijving en kosten schetst van elk item dat nodig is om een product te maken. Indien gewenst levert Brisk een BOM aan om de productie in goede banen te geleiden.
- FEA kan worden gebruikt om simulaties van het productontwerp vroeg in het ontwikkelingsproces uit te voeren, zodat wij potentiële problemen kunnen identificeren en ontwerpwijzigingen kunnen aanbrengen voordat we doorgaan met prototyping en testen. Dit kan tijd en geld besparen door vroegtijdig ontwerpfouten op te sporen.
- Door verschillende scenario's en variaties te simuleren, kunnen wij snel en efficiënt de beste ontwerpopties bepalen.
- Door het gedrag van het product onder realistische omstandigheden te simuleren, kunnen wij ervoor zorgen dat het naar verwachting presteert en voldoet aan alle relevante normen of voorschriften.
- FEA kan worden gebruikt om het gedrag van het product onder extreme omstandigheden te simuleren. Dit helpt bij het ontwerpen van producten die robuuster en betrouwbaarder zijn.
Je kunt de milieu-impact van kunststof producten verminderen door producten te ontwerpen die zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen, ze zo lang mogelijk te gebruiken, ze op de juiste manier weg te gooien en ze waar mogelijk te recyclen of een nieuwe bestemming te geven. Een slim ontwerp is hierbij essentieel.
Biologisch afbreekbaar kunststof is een type kunststof dat onder specifieke omgevingsomstandigheden kan worden afgebroken tot natuurlijke componenten. Echter zorgt dit in de praktijk vaak voor veel problemen in het recycleproces wanneer deze kunststoffen verwikkeld raken met niet-biologisch afbreekbare kunststoffen. Wij raden in de meeste gevallen het gebruik hiervan dus af.
Biobased gaat over de origine van de basismaterialen waarvan het kunststof gemaakt is. Biodegradable gaat over de end-of-life karakteristieken van het kunststof. Wij werken met biobased kunststoffen maar zelden met biodegradable kunststoffen omdat deze voor veel verstoring in het recycleproces zorgen.
Bioobased kunststof is een soort kunststof dat is gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals planten of andere biologische bronnen. In tegenstelling tot conventionele kunststoffen die zijn gemaakt van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen, worden biobased kunststoffen gemaakt van duurzame en hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel, suikerriet of cellulose. Wij 3D printen bijvoorbeeld in PA11; een kunststof gemaakt op basis van de castorboon.
Ja, veel kunststof producten kunnen worden gerecycled als ze slim zijn ontworpen en vervaardigd met recyclebare materialen en op de juiste manier worden afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het ontwerpen naar de demontage van het product te kijken zodat alle losse materialen goed gerecycled kunnen worden.
Het hangt ervan af hoe ze zijn ontworpen, vervaardigd, gebruikt en afgedankt worden. Kunststof producten kunnen duurzaam zijn als ze zijn ontworpen en vervaardigd met milieuvriendelijke materialen, energie-efficiënte processen en gerecycled materiaal. Ze kunnen ook duurzaam zijn als ze langdurig worden gebruikt en op de juiste manier worden afgevoerd. Het is dus belangrijk om naar de hele keten van het product te kijken.
Een aantal zaken zijn van belang bij het ontwerpen van een duurzaam kunststof product:
- Duurzaam toegepaste materialen; een materiaal op zichzelf duurzaam noemen komt vaak tekort in kader van milieuvriendelijk ontwerpen. Het gaat erom hoe het materiaal gebruikt wordt. Zo werken wij bijvoorbeeld mee aan kunststof producten die hergebruikt kunnen worden of eenvoudig te recyclen zijn.
- Levenscyclusanalyse: Wij kunnen een levenscyclusanalyse van producten uitvoeren om inzicht te krijgen in hun milieu-impact; van de winning van grondstoffen tot de verwijdering ervan. Dit kan helpen bij het identificeren van mogelijkheden waar het ontwerp kan worden verbeterd om de impact op het milieu te verminderen.
- DFD (Design for Disassembly): Wij kunnen producten ontwerpen met het oog op demontage, waardoor het gemakkelijker wordt om het product te recyclen of te repareren wanneer het het einde van zijn levensduur bereikt.
- Zo zijn er nog veel meer manieren om een duurzaam kunststof product te ontwikkelen. Informeer naar de mogelijkheden via info@brisk-id.nl
In grove lijnen. Onze expertise ligt bij productdesign en -engineering. Wij zorgen ervoor dat het product perfect aansluit bij jullie bedrijfsidentiteit en eventuele marketing campagnes. Daarnaast leveren wij hiervoor de gewenste productafbeeldingen, fotorealistische renders en 3D animaties.
We hebben uitgebreide ervaring met naleving van regelgeving, waaronder Europese voorschriften en NEN normen voor medische hulpmiddelen, en kunnen ervoor zorgen dat onze ontwerpen voldoen aan alle noodzakelijke voorschriften en normen.
Wij geloven dat een afbeelding veel meer zegt dan een verhaal. Daarom communiceren wij onze ontwerpvoorstellen zoveel mogelijk visueel. Denk aan 3D modellen, renders en animaties. Wanneer nodig in presentatievorm op locatie. Wij komen het liefst fysiek samen om het product te bespreken en goed te kunnen bekijken.
- Conceptontwikkeling: Samenwerken met klanten om eerste concepten voor nieuwe producten te ontwikkelen op basis van hun behoeften en doelen.
- Mechanisch ontwerp: Het ontwikkelen van gedetailleerde mechanische ontwerpen met behulp van 3D CAD software en andere tools om producten te maken die voldoen aan specificaties voor grootte, gewicht, sterkte en andere vereisten.
- Prototyping: het maken van functionele prototypen om productontwerpen te testen en te verfijnen voordat ze naar productie gaan.
- Finite Elements Analysis (FEA): FEA-software gebruiken om de structurele integriteit en prestaties van producten te analyseren en mogelijke verbeterpunten te identificeren.
- Materiaalkeuze: klanten adviseren over de beste materialen voor hun producten op basis van factoren als kosten, duurzaamheid en milieu-impact.
- Productieondersteuning: assisteren bij het productieproces door productietekeningen te maken en producenten en toeleveranciers aan het project te koppelen.
- Testen en valideren: Het uitvoeren van mechanische testen en validatie om ervoor te zorgen dat producten voldoen aan de wettelijke vereisten en presteren zoals verwacht.
Absoluut. Wij werken zo snel mogelijk toe naar een prototype waarmee we allerlei validaties kunnen uitvoeren zoals sterkte, uiteindelijk gebruik, assemblage etc. Een deel van deze onderzoeken kunnen wij ook volledig digitaal doen zoals met een FEM analyse. Hiermee simuleren wij het uiteindelijke product onder allerlei omstandigheden.
Bij Brisk gebruiken wij drie typen software. Parametrisch modelleren, surface based modelleren en mesh based modelleren. Dit houdt simpel in; technische tekensoftware voor de engineering, creatieve tekensoftware voor tijdens de ontwerpfase en artistieke software voor renders en animaties.
Rubber. Wij werken veel met rubber voor o.a. het ontwikkelen van auto-onderdelen zoals automatten, deurrubber profielen en kabelhouders. Daarnaast werken wij met ondersteunende materialen zoals metalen clipjes, inserts of afstandbusjes.
De tijd die wij nodig hebben om een ontwerpproject te voltooien kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van het project, de omvang van het betrokken werk en de vereiste disciplines. Sommige projecten kunnen slechts enkele weken in beslag nemen, terwijl andere enkele maanden of langer kunnen duren.
Over het algemeen kan het ontwerpproces worden onderverdeeld in verschillende fasen, waaronder onderzoek en ideevorming, conceptontwikkeling, prototyping en definitief ontwerp. Elk van deze fasen kan een verschillende hoeveelheid tijd in beslag nemen, afhankelijk van de projectvereisten en de vereiste disciplines.
Het is belangrijk om van te voren heldere afspraken te maken over de tijdlijn van het project en eventuele specifieke deadlines of mijlpalen waaraan moet worden voldaan. Dit kan ertoe bijdragen dat het project binnen het gewenste tijdsbestek wordt voltooid en dat alle betrokken partijen op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het project.
Absoluut. Wij pakken projecten op vanuit verschillende fases. De ene keer starten wij vanuit een simpele schets, de andere keer vanuit een bestaand CAD model. Informeer naar de mogelijkheden via info@brisk-id.nl
Ons ontwerpproces omvat het onderzoeken van de markt, het creëren van concepten en prototypes, testen en analyseren, en het verfijnen van het ontwerp voor productie. Wij werken volgens onze 3D methode; Design, Develop, Deliver.
Lees meer over onze methode op https://brisk-id.nl/onze-methode/
De kosten van het werken met een Brisk aan een ontwerpproject kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van het project, de omvang van het betrokken werk en het beschikbare budget. In sommige gevallen rekenen wij met ons uurloon, in andere gevallen met een gefixeerd bedrag per ontwerpfase of iteratie.
Als u geïnteresseerd bent in samenwerking met Brisk, kunt u het beste rechtstreeks contact met ons opnemen om uw project te bespreken en een offerte te krijgen. Wij geven u op die manier inzicht in de opbouw van het project en de bijbehorende prijsindicatie. info@brisk-id.nl of +31640243354
Wij werken voor verschillende industrieën. Ons specialisme ligt in de energie-industrie, de medische industrie en de consumentenindustrie. Dit zijn industrieën met zeer specifieke normeringen en richtlijnen waar wij bekend mee zijn. Zowel op ontwerpniveau als op productieniveau.
Bij Brisk hebben wij een handen uit de mouwen mentaliteit. Aanpakken. Daarnaast durven wij projecten aan die tegen elke wind in waaien. Wij zijn niet bang voor een beetje tegengas bij het ontwikkelen van een pionierend product. Verder zijn wij sterk technisch onderlegd dus weten wij het product ook daadwerkelijk te realiseren. Zo blijft een idee niet bij een droom maar wordt het een werkelijkheid.
Wij werken aan een grote diversiteit van producten voor verschillende industrieën. Denk aan producten voor de energietransitie, automotive onderdelen, machine onderdelen en diverse producten voor de medische industrie. Zolang het producten zijn van kunststof of rubber weten wij er wel raad mee!
Staat jouw vraag er niet bij?
Is jouw vraag nog onbeantwoord? Geen zorgen, we beantwoorden die alsnog zo snel mogelijk voor jou. Vul je gegevens in op de contactpagina, en je hoort van ons.
Neem contact op