SLS printen: van poeder tot duurzaam product
Het begint met poeder en eindigt in een volwaardig 3D geprint product. En niet zomaar een product. Een sterk 3D model van zeer hoge kwaliteit. En dat ook nog eens heel duurzaam. Hoe dan? De techniek waar we het hier over hebben is SLS printen, Selective Laser Sintering. Hoe dat werkt? We leggen het je uit.
Van poeder naar product
Het begint allemaal met een container met poeder. Deze poeder wordt gedoseerd door een mes in één laagje van 0,1mm. Vervolgens wordt deze laag verhit door de laser. Hierdoor smelt het poeder van deze laag samen in de gewenste vorm. Vervolgens is de volgende laag aan de beurt. En zo wordt het product laag voor laag opgebouwd. De oppervlaktes waar de laser niet overheen gaat blijven gewoon bestaan uit poeder. Wanneer alle lagen klaar zijn, is het alleen nog een kwestie van de overige poeder wegblazen en je product is klaar.
Duurzaam printen
En dat laatste is nou precies één van de redenen dat deze printtechniek zo duurzaam is. Het poeder die overblijft kan namelijk zo weer gebruikt worden voor een nieuw product. Er wordt dus niks weggegooid.
Maar dat is niet het enige. Doordat het poeder tijdens het laseren om het product heen zit, is er geen andere ondersteuning nodig om het product tijdens het printen op z’n plaats te houden. Hierdoor is er dus geen materiaalverspilling aan support. Dit is vaak wel het geval met alternatieve printtechnieken. Het poeder wat het product ondersteunt kan namelijk worden hergebruikt.
Vrij van assemblage
SLS printen is dus een duurzame techniek, maar dat is niet het enige voordeel. Een ander voordeel van SLS printen is dat het complexe, volledig functionele, multi-part onderdelen kan produceren zonder dat hier assemblage voor nodig is. Dit betekent automatisch ook dat er geen assemblagekosten aan verbonden zijn. Dit is mogelijk omdat het product volledig ondergedompeld in het poeder ligt. Het poeder ondersteunt het product in zijn geheel, inclusief interne onderdelen.
Een klein aandachtspuntje hierbij is wel dat er extra aandacht nodig is bij afgesloten vormen. Een gesloten model zorgt er namelijk voor dat er poeder in het product blijft zitten wat er niet uit kan. Hierdoor heeft het product extra gewicht wat mogelijk niet wenselijk is. Om dit op te lossen kunnen we één of meerdere gaten in het product maken. Hierdoor kan het poeder eruit.
En zo verandert een container vol poeder dus in een prachtig product. Zonder verspilling van andere producten. Duurzaam en zonder al te veel andere kosten.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Naast SLS printen, zijn er nog heel veel andere – ook duurzame – technieken. Benieuwd hoe wij duurzaam omgaan met kunststof? Lees dan hier verder. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!