Cases

Ontwikkeling VAUG videobrillen

Simultaan naar realiteit én scherm kijken redt levens

Medici werken non-stop samen met technologie. Via schermen verkrijgen zij essentiële informatie. Tegelijkertijd voeren zij handelingen uit. Wat hun ogen zien en wat de camera toont via schermen, moeten zij simultaan analyseren. Helaas veroorzaakt het draaien van het hoofd, van de patiënt naar het scherm- en terug, vertraging en kans op fouten. Brisk ontwierp de behuizing en mechaniek van de VAUG (Videoglasses Assisted Ultrasound Guidance) waarmee artsen de realiteit én het scherm synchroon bekijken.

Stel je voor dat een dierenarts in het been van een paard moet prikken. In zijn hand heeft hij de injectienaald. Op het scherm van het röntgenapparaat ziet hij de aderen. Steeds moet hij zijn blik verleggen  van het paardenbeen naar het scherm. Of denk aan een ernstig ongeluk op een heldere dag. Een slachtoffer is in levensgevaar. Door de felle zon ziet de trauma-arts amper het scherm met de hart-analyses. Je begrijpt dat de kwaliteit van behandelingen potentieel fors stijgt wanneer de arts alles tegelijkertijd zou kunnen zien.

 

Analyseren zonder bewegen

De medische sector zou enorm gebaat zijn bij een videobril die de informatie van de werkelijkheid én de data tegelijkertijd in beeld brengt. Onze opdrachtgever ging de uitdaging aan om dit product in de markt te zetten. Het bedrijf deelde alle wensen met Brisk, voorzien van twee displays en lenzen aangesloten op een printplaat. Daarmee werd de samenwerking een feit en stortte ons team zich op deze prachtige ontwerpklus.

Levend ontwerp
Wat meteen opvalt, is hoe gaaf het resultaat eruit ziet. Minstens zo trots zijn we op drie belangrijke innovaties in het ontwerp: de hoofdband, de hygiënefactor en de oplevering van een ‘levend ontwerp’. Met levend ontwerp bedoelen we dat je elk aspect van de bril kunt customizen. Daar heeft ons team tijdens het ontwerpen, bij elke keuze, rekening mee gehouden. Combineer dat met productie door 3D-printen, en de VAUG is eenvoudig al vanaf één stuk volledig op maat maken.

Hoofdband en hygiëne

Standaard zijn videobrillen uitgerust met ‘pootjes’. Helemaal niet handig voor artsen die al een bril dragen. Brisk bedacht de hoofdband, die dit probleem oplost. Is de VAUG even niet nodig? Dan schuif je hem eenvoudig omhoog en blijft hij door de band toch comfortabel draagbaar óp het hoofd. Vanzelfsprekend gaven we topprioriteit aan hygiëne. Het ontwerp is volledig schroefloos en vervaardigd van biomedisch gecertificeerd PA12-materiaal. Met een speciale versmelting-techniek maakten we het oppervlakte niet-poreus. Bacteriën maken geen schijn van kans om in het materiaal te hechten. Bovendien voorkomt het huidirritaties. De brillen zijn 3D-geprint in een gedesinfecteerd laboratorium.

 

Trouwens, de praktijkvoorbeelden van de trauma-arts en en dierenarts zijn niet verzonnen. Het zijn waargebeurde situaties waarbij VAUG ingrijpend positief heeft bijgedragen aan het handelen van artsen. Brisk dankt VAUG voor het vertrouwen in ons team waardoor wij mochten bijdragen aan deze unieke innovatie.

''Met levend ontwerp bedoelen we dat je elk aspect van de bril kunt customizen.”

Bekijk ook

Ontwikkeling krat voor statiegeld blikjes - De invoering van statiegeld op blikjes kan leiden tot een afname van zwerfafval tussen de 70 en 90 procent. Heel belangrijk om het inleveren van deze blikjes dus zo makkelijk mogelijk te maken.

Design robuuste bewakingsmonitor - Hoe garandeer je de luchtveiligheid in cabines van zware machines? Hiervoor biedt Linden B.V. dé oplossing: een geavanceerd filtersysteem met bijbehorende bewakingsmonitor.

Vrijblijvende Offerte?

Ja, ik wil een offerte